Fashion

bamboe – een nieuwe trend

Duurzame babykleding

Maak een veganist van wat je al draagt! Dit is eigenlijk een droom die uitkomt voor veel mensen over de hele wereld. Het milieubewustzijn neemt toe en mensen zoeken naar manieren om duurzamer te leven. Maar in de modewereld is dit vooral het geval in de “fast fashion” wereld.

Dit is kleding die door of voor iemand anders is gemaakt, maar tegen een betaalbare prijs wordt verkocht. Ze worden beschouwd als “snelle mode”, en kunnen nog steeds een soort van modieus zijn. Maar alleen omdat het een fast fashion stuk is, wil nog niet zeggen dat het goed of duurzaam is. Dit zijn de labels waar we vaak wekelijks doorheen moeten ploeteren, door schijnbaar centimeters stof heen.

Moeten zowel consumenten als fashionista’s meer investeren in milieuvriendelijke opties? De mode-industrie is een business van 3,5 miljard dollar per jaar, die vooral gevoed wordt door de Noord-Amerikaanse markt voor pasgeborenen. Babyboomers zullen binnenkort voor een grote uitstulping van deze industrie zorgen, aangezien zij de grootste consumenten van Amerikaanse kleding zijn — deze babyboomers zijn de op één na grootste demografische groep na de ouder wordende babyboomers.

Moet je echt kleren kopen uit de “fast fashion” rekken bij Wal-Mart of Bowles of Sears? De conventionele wijsheid is dat consumenten bij deze winkelketens gezondere, duurzamere kleding krijgen. Maar veel consumenten zijn zich al bewust van deze niet-traditionele markt. Dus “going organic” met hun biologische jurken, rokken, yogabroeken en je handgemaakte handwerk — allemaal tegelijk! — is zeker een trend die het in de gaten houden waard is.

Snelle mode is er in alle stoffen en alle kleuren. Maar er zijn andere opties. In plaats van goedkope, kant-en-klare kleding van grote fabrikanten te kopen, kun je overwegen kleding te kopen die door kleine en plaatselijke ambachtslieden is gemaakt. Er zijn nu handige websites om mensen te helpen leren hoe ze afval kunnen recyclen, hergebruiken en omzetten in nieuwe kledingstukken. Er zijn een paar manieren om meer informatie te vinden. Een daarvan is om deel te nemen aan Facebook-groepspagina’s voor modeliefhebbers, waar je vragen kunt stellen, contacten kunt leggen en tips kunt uitwisselen. Een andere manier is door te surfen naar de website Fashion Connect, een online presentatie die mensen helpt te bepalen wat er allemaal is en wat ze moeten weten om hun eigen duurzame garderobe samen te stellen.

Praten over duurzame mode is nieuw, en men is nog steeds geneigd bezorgd of verward te zijn. Duurzaamheid ligt in het verlengde van de milieutrends van de vorige eeuw. In de komende jaren zal er misschien een nieuwe term opduiken om onze mode te beschrijven: ” milieu mode “Deze term is een afkorting van “eco-mode,” en verwijst naar de bijdrage van de mode-industrie aan het verminderen van vervuiling en het minimaliseren van het gebruik van agressieve chemicaliën bij de productie.

Een van de sterkste trends in de duurzame mode is het gebruik van bamboe in de gebruiksartikelen. De voordelen van het gebruik van bamboe zijn onder andere een natuurlijke anti-bacteriële biofactor, die de negatieve impact van deze alomtegenwoordige en schietgrage pesticiden vermindert. Bamboe, een snel groeiend en duurzaam gewas, wordt nu op grote schaal gebruikt om een aantal huishoudelijke artikelen te maken, zoals in de huizenbouw als centrale gordijnen en muren, en als tapijten en bedovertrekken. De basis voor het minimaliseren van chemische venten is zijn natuurlijke anti-bacteriële middel, Bamboo Kun. Maar Technomarine, een onlangs gelanceerd duurzaam modemerk in hartje Londen, gebruikt deze trendy houtpulp van bamboe, om stof te leveren voor zijn welbekende eco-kleding. Zij hergebruiken dit milieuvriendelijke materiaal om bamboe te verkrijgen en zo de koolstofvoetafdruk en het afval te minimaliseren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.